Kleurencombinaties: technieken

Een handige tool om je te helpen bij de keuze van een harmonieus kleurenpalet voor je presentatie is het kleurenwiel. Het kleurenwiel helpt je de relaties die kleuren met elkaar hebben te visualiseren. De meest gebruikte versie van het kleurenwiel is gebaseerd op het wiel dat Sir Isaac Newton heeft ontdekt. Zijn kleurenwiel gebruikt drie primaire kleuren: rood, geel en blauw. Wanneer je die kleuren met elkaar mixt krijg je een volledig kleurenwiel. De presentatie-software Powerpoint en Keynote maken trouwens beiden gebruik van dit kleurenwiel.

Kleurenwiel van Newton. Hoe meer naar binnen, hoe meer wit aan de kleur is toegevoegd. Hoe meer naar buiten, hoe meer zwart is toegevoegd. De echte kleuren bevinden zich in de middenste concentrische cirkel van het wiel.

Kleurenwiel van Newton. Hoe meer naar binnen, hoe meer wit aan de kleur is toegevoegd. Hoe meer naar buiten, hoe meer zwart is toegevoegd. De echte kleuren bevinden zich in de middenste concentrische cirkel van het wiel.

Je kan overal in dit wiel kleuren kiezen voor je presentatie, met eender hoeveel zwart of wit toegevoegd. In het creëren van een aangenaam kleurenpalet zit een beetje wetenschap.

 • Monochromatisch: Wanneer je variaties van dezelfde kleur gebruikt kan dat een prachtig effect geven, maar je bent bijna verplicht diverse accenten van wit en zwart toe te voegen. Kies daarom een kleur die je de mogelijkheid geeft genoeg contrast toe te voegen.

monocromatic_template

 • Analoog: Wanneer je kleuren selecteert die elkaar raken in het kleurenwiel krijg je een harmonieus kleurenschema. Net zoals monochromatische kleuren kunnen zij een warm of een koel gevoel geven, afhankelijk van hun plaats in het kleurenwiel.
 • analogous_template1Complementair: Kleuren van tegenovergestelde eindes van het kleurenwiel geven het meeste contrast. Als je de verleiding kan weerstaan van meer kleuren toe te voegen, beperk je dan tot twee kleuren om een krachtige look te creëren. Maar gebruik ze wijs, zodat ze niet vloeken.complementary_template
 • Split Complementair: Deze variatie van het complementaire schema gebruikt twee kleuren aan beide zijden van een direct complementaire kleur. Deze kleuren hebben een hoog visueel contrast maar met minder spanning dan puur complementaire kleuren.split-complementary_templat
 • Triadisch: Drie kleuren gelijkwaardig gespreid over het kleurenwiel creëren een levendige visuele interesse. Sommige paletten zijn stevig, terwijl andere meer verfijnd zijn. Je kan wijzigingen aanbrengen door een lichtere tint of wat schaduw aan één van de drie kleuren toe te voegen in plaats van bij de echte kleur te blijven.triad_template
 • Tetradisch: Dit is een populair schema omdat het sterk visueel contrast biedt terwijl het toch harmonieus blijft. Het gebruikt twee pare van complementaire kleuren. Het is moeilijk dit schema harmonisch te maken wanneer je telkens evenveel licht of schaduw gebruikt, dus een beetje creativiteit is vereist. Gebruik een dominante kleur voor je design en gebruik de anderen om de hoofdkleur te ondersteunen.dbl-complementary_template
Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder design

2 Reacties op “Kleurencombinaties: technieken

 1. stefanhendriks

  Mezelf beschouwend als een leek op dit gebied is het zeer interessant om te lezen. Leuk om te zien hoe ‘gemakkelijk’ je eigenlijk mooie/goede kleurcombinaties kunt maken.

  Zeer leuke post. Dank!

 2. Jeanine Houben

  Mooi en duidelijk neergezet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s